Za zastrelenie svojho suseda a kamaráta dostal Milan z Ľubice 13 rokov

15.07.2005 Prešov

Prešov 15. júla (TASR) - Zo spáchania trestného činu vraždy uznal vinného vyše 55-ročného Milana M. z Ľubice v okrese Kežmarok Krajský súd (KS) v Prešove. Od...
Prešov 15. júla (TASR) - Zo spáchania trestného činu vraždy uznal vinného vyše 55-ročného Milana M. z Ľubice v okrese Kežmarok Krajský súd (KS) v Prešove. Odsúdil ho na 13 rokov väzenia v druhej nápravnovýchovnej skupine. Rozsudok vyniesol senát KS pod vedením Evy Rešatkovej dnes, v tretí deň hlavného pojednávania. Predošlé dva dni procesu boli už v závere júna.

Žalobca - prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove sa vzdal uplatnenia opravného prostriedku, obžalovaný so svojím obhajcom sa vyjadria po doručení písomného rozhodnutia uznesenia KS.
Zamestnanec súkromnobezpečnostnej služby Milan M. zastrelil svojho kamaráta, o 10 rokov mladšieho Jána K. 29. novembra 2004 okolo 16. h. Vystrieľal naňho celý osemnábojový zásobník z legálne držanej pištole zv. browning kalibru 6,35 mm. Pred senátom sa obžalovaný vyjadril, že ho trápi to, čo sa stalo. Vyhováral sa okrem iného na to, že má chorú hlavu. Ako však vyplynulo zo súdnoznaleckého posudku, jeho dávnejší otras mozgu nezanechal trvalé následky.
Vrah si údajne presne nepamätá ako sa všetko stalo. V inkriminovaný deň od poludnia vypil veľa pohárikov rumu s čajom a v čase, keď spáchal skutok, za ktorý ho obžalovali, bol až v ťažkom stave opitosti. So susedom a kamarátom pili napokon v cukrárni Blik a odtiaľ vyšli von. Na Jána K. však hneď prvou ranou vystrelil presne a trafil ho do hlavy.
Súd uznal Milana M. vinného ešte aj z trestného činu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a zato dostal navyše trest prepadnutia majetku, a to 400 nábojov, ktoré nelegálne vlastnil. Okrem toho vlastnil ďalšie zbrane. Svoju závislosť na alkohole bude musieť liečiť, pretože súd ho odsúdil navyše na ochrannú protialkoholickú liečbu.
 

Vyberte región